Škola planinarstva

U organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo uz koordinaciji JU “Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona

U organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo uz koordinaciji JU “Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo”, dana 22.3.2023. godine, realizovana je škola planinarstva na lokaciji Igman-Ravna vala. Osnovna škola iz Trnova, “Zaim Kolar” Dejčići, uzela je učešće u ovoj kratkoj školi planinarstva sa učenicima iz sedmog (VII) razreda. Škola je realizovana zajedno sa osnovnim školama sa područja općine Hadžići.

Učenici su imali priliku da se upoznaju sa osnovnim informacijama o planinarstvu: pojam i značaj planina, oprema za planinarenje, planinarske markacije, ishrana planinara i još niz zanimljivih tema. Imali su priliku da steknu znanja o Igmanu, prašumi Ravna vala i još nekim specifičnostima. Pored vodiča na stazi su bile informativane table sa informacijama o prašumi, životinjskom i biljnom svijetu.

Sa djecom su pored nastavnika bili licencirani vodiči planinarskog saveza FBiH.

  • Imali smo priliku da upoznamo istaknute planinare: predsjednika planinarskog saveza gosp. Rasima Radonju, Redžepa Grabusa (doajena BH planinarstva), vodiča Rizu Mazalovića, Emina Gibovića (člana GSS koji nam je prenio iskustva o spašavanju žrtava potresa u Turskoj), Muniba Mehanića (predsjednika EPD Treskavička jezera) i ostale vodiče koji su doprinjeli da škola planinarstva na Igmanu bude uspješno realizovana.

U narednom periodu nas očekuju još dva pohoda na Bjelašnicu i Trebević kako bi škola planinarstva bila u potpunosti realizovana, istakao je ovom prilikom nastavnik OŠ “Zaim Kolar” Dejčići, Leka Zejnil.

 

Leave a Comment