Projekat “Bridging”

Projekat “Premošćavanje” Predstavnici Privredne komore Kantona Sarajevo predstavili su početkom decembra 2021. godine projekat “Premošćavanje”, koji zajedno sa

Projekat “Premošćavanje”

Predstavnici Privredne komore Kantona Sarajevo predstavili su početkom decembra 2021. godine projekat “Premošćavanje”, koji zajedno sa svojim partnerima Udruženjem Užički centar za ljudska prava i demokratiju, Ekonomskom školom Užice iz Srbije realiziraju u okviru IPA II programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020. godine.

U sklopu projekta uključeno je mapiranje turističkih i ugostiteljskih kapaciteta koji su uključeni u projekt, kao i izrada i nabavka promotivnih materijala za iste. Mapirani su turistički i ugostiteljski kapaciteti sa područja općine Trnovo, te je izrađen njihov promotivni materijal.

Na završnoj konferenciji u okviru projekta “Bridging” (Premošćavanje) održanoj 24.02.2023. godine u Sarajevu, u hotelu “Hills”, predstavljeni su rezultati projekta ostvareni u prekograničnom području Bosne i Hercegovine i Srbije.

Konferenciji u Sarajevu su, pored domaćina i jednog broja predstavnika turističkog i poslovnog sektora iz Kantona Sarajevo, prisustvovali i predstavnci partnerskih organizacija iz Užica.

Glavne rezultate projekta „Bridging“ ostvarene u Bosni i Hercegovini i ključne izazove za održivost intervencije, prezentirao je Darko Vujović, projekt koordinator iz Privredne komore Kantona Sarajevo. Osvrnuo se na izuzetno uspješno provedene obuke za ugostiteljska zanimanja.

Ovom prilikom predstavljena je i “Marketing strategija razvoja inovativne usluge obrazovanja u Regionalnom centru Užice i Kantonalnom centru u Sarajevu”. U kom pravcu će se nastaviti aktivnosti oba centra kada je u pitanju ova uloga govorila je Jasmina Zejnilagić, autorica pomenutog dokumenta.

Predsjednik Udruženja turističkih agencija BiH Zoran Bibanović govorio je o turističkom proizvodu Kantona Sarajevo.

Kako je to istaknuto tokom ovog događaja, prekogranični partneri su tokom implementacije projektnih aktivnosti uspostavili saradnju sa kompanijama iz oblasti turizma i ugostiteljstva sa područja Zlatiborskog okruga i Kantona Sarajevo u pravcu njihovog povezivanja i razmjene iskustva. Složili su se da zajednički trebaju inicirati bolju komunikaciju i koordinaciju, kao i unaprijediti međusobno razumijevanje za popravljanje stanja u pomenutim strateškim sektorima razvoja, te pokrenuti programe zbrinjavanja brojnih nezaposlenih osoba što je uspješno započeto projektom “Bridging”.

Na završnoj konferenciji uručene su i zahvalnice za saradnju i učešće u projektu, Zahvalnica je dodijeljena i Općini Trnovo, tačnije pomoćniku Općinskog načelnika u Službi za investicije, lokalni ekonomski razvoj, informacione sisteme i odnose s javnošću, gospodinu Pindžo Harisu.

 

 

Pin It

Leave a Comment