Sanirano klizište Makljen na magistralnom putu M18.1

U toku je nastavak aktivnosti na sanaciji klizišta na putnoj infrastrukturi na području općine Trnovo, a u sklopu

U toku je nastavak aktivnosti na sanaciji klizišta na putnoj infrastrukturi na području općine Trnovo, a u sklopu tih aktivnosti okončana je sanacija klizišta Makljen na magistralnom putu M18.1 u MZ Delijaš, tačnije ispod sela Hamzići.

Radove je izveo konzorcij ”Mevludin Commerc” d.o.o. Sarajevo i ”GEO-PUT” d.o.o. Maglaj, a nadzor je obavio ”ARTING BH” d.o.o. Sarajevo. Ukupna vrijednost Ugovora za sanaciju ovoga klizišta je 169.947,51 KM.

Sredstva za sanaciju ovoga klizišta u iznosu od 150.000 KM dodijelilo je Federalno ministarstvo prostornog uređenja. Ovo ministarstvo je za 2022. godinu izdvojilo veća finansijska sredstva i podržalo je devet projekata koji su ispunili sve uslove, a koje se tiču sanacije štete nastalih uslijed poplava i klizišta, utopljavanja zgrada radi uštede energije, kao i zaštite nacionalnih spomenika. Jedan od projekata koji je ispunio sve propisane uslove je i sanacija klizišta Makljen.

Sanacija se urađena građevinskim zahvatima, odnosno izvedbom drenažnog sustava, kojim se snižava razina podzemne vode, potom se vrši promjena oblika padine kako bi se smanjilo opterećenje gornjeg dijela klizišta, uz opterećenje na donjem dijelu klizišta. Urađen je potporni zid od kamenih blokova i obnovljena kolovozna konstrukcija sa krečnjačkim tamponom i asfalt betonom.

Pin It

Leave a Comment