Održan tradicionalni teferič na Husremovcu

Drugi i treći dan avgusta, na Husremovcu, odavno su upisana u kalendar tradicije. Općina Trnovo finansijski je podržala

Drugi i treći dan avgusta, na Husremovcu, odavno su upisana u kalendar tradicije. Općina Trnovo finansijski je podržala organizaciju Husremovačkog teferiča.

Tradicionalni teferič održava se svake godine na Aliđun, 02. Augusta. Aliđun se širom Balkana obilježava kao praznik kojim se proslavlja sredina ljeta i dolazak kiša. A kada je u pitanju općina Trnovo ovo je zaista duga tradicija koja seže od turske vladavine u Bosni i Hercegovini, tačnije od Gazi Husrev-bega koji je ovdje na ovom prostoru doveo svoju vojsku, te je po njemu mjesto dobilo naziv Husremovac.

Teferič se održava jučer i danas u mjesnoj zajednici Dejčići, na lokalitetu Husremovca. Procjenjuje se da je ovom velikom trnovskom druženju prisustvovalo nekoliko hiljada posjetilaca. Jedan od najvećih razloga velike posjete, pored lijepog vremena, su dobra priprema i ponuđeni kulturno-zabavni i sportski sadržaji.

Dok najmlađi vrijeme provode na ringišpilu, nešto stariji ovaj aliđunski dan provode na pravi gurmanski način uz janjeće pečenje i tradicionalno kolo, te tradicionalno takmičenje u bacanju kamena s ramena.

Ovogodišnji pobjednik u takmičenju

Ovogodišnji pobjednik u takmičenju

U prolazu jedna gospođa je istakla, da na prostrane razlivene poljane stiže čak iz Norveške svake godine.

– Dolaze ljudi sa svih strana, iz sela i gradova, iz dijaspore. Stari i mladi, zaključuje gospođa Nurija.

Leave a Comment