Postavljena tabla “Najljepša sela Bosne i Hercegovine”

Za potrebe USAID-ovog projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini, Općina Trnovo finansirala je izradu i postavljanje

Za potrebe USAID-ovog projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini, Općina Trnovo finansirala je izradu i postavljanje table kojom će se obilježiti ulaz u selo Umoljani, sa oznakom da je to jedno od najljepših sela u Bosni i Hercegovini, te sa logom Općine i logom Udruženja Alterural.

Podsjećamo, nakon provedenog javnog poziva i procedure odabira, u maju 2022. godine USAID-ov Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) odabrao je Udruženje za razvoj ruralnog turizma u BiH Alterural kao nosioca koncepta Najljepša sela Bosne i Hercegovine.

Glavni ciljevi projekta u BiH su razvoj bosanskohercegovačkih sela prepoznavanjem njihovog kulturnog i prirodnog naslijeđa, te promoviranje bh. sela u cilju jačanja svijesti o važnosti prirodnog naslijeđa i jedinstvenog kulturne i materijalne baštine.

Nakon kompletiranja procesa evaluacije, odabrano je prvih 14 sela koja su uvrštena u listu Najljepša sela Bosne i Hercegovine, a među njima je selo Umoljani, već poznata destinacija za sve ljubitelje prirode, a kroz projekat opisano kao misteriozno selo nad kojim bdije legendarni zmaj, vodenice i čarobne šetnje duž Studenog Potoka.

 

 

 

 

Leave a Comment