Potpisani sporazumi za podjelu EU pomoći

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić potpisao je danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić potpisao je danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sporazume s načelnicima i gradonačelnicima općina i gradova u Federaciji BiH, koji se odnose na realizaciju programa EU pomoći domaćinstvima u Federaciji BiH s ciljem prevazilaženja krize izazvane poskupljenima energenata.

U pozdravnom obraćanju ministar Delić istakao je da je ovo program na kojem će zajednički Federacija i lokalne zajednice pokazati zrelost i opredjeljenost da obave povjerene zadatke na najbolji način, u okviru svoje nadležnosti. Time se osiguraju sadašnji, ali i svi drugi grantovi i podrške koje BiH može očekivati u narednom periodu.

Nakon potpisivanja sporazuma najavljeno je da će javni poziv biti objavljen 23. oktobra 2023. godine, te da će prijavni obrasci biti dostupni na web stranicama Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Vlade Federacije BiH, te općina i gradova. Pored toga prijavni obrasci potencijalnim korisnicima bit će dostupni i u prostorijama jedinica lokalne samouprave.

– Svima nama je ovo prilika da dođemo do podataka o domaćinstvima i ujedno će ovaj javni poziv dati prve konkretne podatke koje ćemo moći koristiti i kod izrade socijalne karte. Značajno nam je to jer svaki sljedeći program moći ćemo brže realizovati. Po završetku javnog poziva pristupit će se obradi i ukrštanju podataka kako bismo na kraju dobili socijalnu kartu za ovih 109.000 domaćinstava, mada neke procjene govore da će broj domaćinstava koja su u zoni energetskog siromaštva biti i veći – izjavio je ministar Delić.

U Programu utroška sredstava prepoznate su četiri kategorije domaćinstava koje imaju pravo na pomoć, a po zahtjevima iz Sporazuma BiH i Evropske komisije. Riječ je o domaćinstvima u kojima žive penzioneri sa minimalnom ili zagarantovano penzijom, primatelji stalne novčane pomoći, korisnici federalnog dječijeg doplatka, te jednoroditeljske porodice u kojima je otac nepoznat ili jedan roditelj preminuo.

Ministar Delić je istakao da je naglasak na domaćinstvima, a ne pojedincima. Suština je da ovu pomoć dobiju ona domaćinstva kojima je najpotrebnija radi subvencioniranja troškova grijanja u predstojećoj grijnoj sezoni. Stoga pomoć ne mogu dobiti domaćinstva koja budu imala veće prihode od definisanih u javnom pozivu.

Dodao je da se nada da će novac na računima neposrednih korisnika biti do kraja ove godine, a prema procjenama, iznosi će biti od 300 KM do 600 KM po domaćinstvu.

U ime Općine Trnovo ovaj Sporazum potpisala je sekretar organa, Vildana Smajović.

 

 

Izvor:Vlada FBiH

Pin It

Leave a Comment