Održana sjednica Skupštine Saveza općina i gradova FBiH

Općinski načelnik, Ibro Berilo prisustvovao je trinaestoj sjednici Skupštine Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine,  održane

Općinski načelnik, Ibro Berilo prisustvovao je trinaestoj sjednici Skupštine Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine,  održane u utorak 10.10.2023. godine u hotelu Tarčin Forest Resort & Spa, MGallery u Hadžićima.

Nakon kratkog uvodnog obraćanja predsjedavajućeg Skupštine, gospodina Suada Huskića prisutne su pozdravili predstavnik Ambasade Švedske, gospodin Mario Vignjević, te u ime Asocijacije lokalnih vlasti i regiona Švedske (SALAR) Lena Falcón i Pontus Forberg.

U okviru tematskog dijela Skupštine lokalna ekspertica Adelina Džanković predstavila je izvještaj „Garancija lokalne autonomije u Federaciji Bosne i Hercegovine kroz usklađenost sa standardima Evropske povelje o lokalnoj samoupravi”, ukazavši na probleme neusklađenosti zakonskih propisa u Federaciji Bosni i Hercegovini sa Zakonom o principima lokalne samouprave u FBiH te da je od deset kantona u FBiH samo Unsko-sanski kanton donio Zakon o lokalnoj samoupravi koji je usaglašen sa Zakonom o principima lokalne samouprave u FBiH.

Članica Komisije za ustavna i zakonodavna pitanja Saveza općina i gradova FBiH gospođa Elvira Bolić Imširović, izvijestila je članove Skupštine o prijedlogu modela Etičkog kodeksa Gradskog/Općinskog vijeća. Napomenula je da je Kodeks prihvaćen od strane Predsjedništva Saveza. Istakla je kako se ovdje radi o zajedničkom projektu OSCE-a i Saveza.

U radnom dijelu Skupštine, članovi Skupštine su jednoglasno usvojili Poslovni model Saveza 2024-2026. kao i Izvještaje o radu organa i tijela Skupštine Saveza i direktora Saveza za period 1.1.2022.-30.6.2023. godine.

 

Izvor: SOGFBiH

Leave a Comment