Ministar Magoda posjetio gradilište Poslovno-sportskog centra Trnovo na Bjelašnici

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Kenan Magoda, posjetio je općinu Trnovo. Općinski načelnik i Ministar su ovom

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Kenan Magoda, posjetio je općinu Trnovo. Općinski načelnik i Ministar su ovom prilikom obišli gradilište Poslovno-sportskog centra Trnovo na Bjelašnici, a u povodu sufinansiranja izgradnje sportskih objekata od strane Vlade Kantona Sarajevo.

 

Naime, ove sedmice zaključen je Sporazum o sufinansiranju projekta Općine Trnovo „Izgradnja Velikog nogometnog terena i tribine u obuhvatu Poslovno-sportskog centra u Trnovu“ iz Budžeta Kantona Sarajevo za 2023. godinu. Potpisnici ovog Sporazuma su Općina Trnovo, Ministarstvo kulture i sporta, te Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, koji će vršiti nadzor nad realizacijom.

Općinski načelnik upoznao je ministra Magodu s daljim aktivnostima u izgradnji Poslovno-sportskog centra  u izgradnji.

– Veoma je važno da sarađujemo, te da se zajedno zalažemo za to da našoj djeci i mladima omogućimo da se bave sportom i da imaju uslove kao oni u Evropi i svijetu. Poslovno-sportski centar Trnovo je savremen i funkcionalan, te estetski dopadljiv i moderan sportski objekat, opremljen najmodernijom opremom za namjenu i korištenje u sportske svrhe. Ono što dvoranu i sportske sadržaje u centru Trnovo izdvaja od ostalih u širem okruženju je, po evropskim standardima, postavljene univerzalne podloge i Elanova oprema i parket u samoj dvorani, zaključuje načelnik, te je još jedanput izrazio zahvalnost Vladi Kantona Sarajevo na donesenoj Odluci o sufinansiranju ovog velikog projekta.

Na tom putu Ministarstvo kulture i sporta, koje predvodim, sigurno će biti pouzdan partner – naglasio je ministar Magoda, te dao izjavu u ovom povodu:

„Vlada Kantona Sarajevo je, na prijedlog Ministarstva kulture i sporta, donijela odluku da će pomoći u sufinansiranju izgradnje sportskog centra na lokalitetu općine Trnovo, tačnije na Bjelašnici. Radi se o sigurno najvećem infrastrukturnom projektu iz oblasti sporta i vjerujem da ćemo svi stanovnici Kantona Sarajevo i države Bosne i Hercegovine biti ponosni kada ovaj centar bude u funkciji. Siguran sam da će sve reprezentacije iz regiona i sportski klubovi dolaziti na pripreme kako u zimskom, tako i u ljetnom periodu jer ovo što do sada vidimo izgrađeno u sportskom centru Bjelašnica nam daje vjetar u leđa da možemo itekako kvalitetno, strateški razmišljati o razvoju sporta u Kantonu Sarajevo. Prvi put ćemo imati multifunkcionalnu dvoranu, i to na na 1000 i više metara nadmorske visine, sa nizom drugih sportskih terena za fudbal, odbojku, košarku, rukomet i najvažnije da je to sve prilagođeno za vrhunski sport. Odmah pored sportskih terena i dvorane se nalazi hotel sa vrhunskim wellnessom, tako da će ovaj centar biti zaista jedan paket za sportiste, da svoje trenažne procese i pripreme mogu odvijati nesmetano. Ovo je samo početak ulaganja Vlade Kantona Sarajevo u sportski centar Bjelašnice, i mi ćemo u narednom periodu dodatno pojačati finansiranje, naravno sve opet zavisi od samog Budžeta Kantona Sarajevo, ali ja kao resorni ministar Ministarstva kulture i sporta sam nakon dugo vremena podržao nešto što stvarno istinski vrijedi na Bjelašnici, i ponosan sam na to.“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment