Obilježena 20. godišnjica smrti Alije Izetbegovića

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na Šehidskom mezarju Kovači jučer je obilježena 20.godišnjica smrti Alije Izetbegovića. Prvi predsjednik

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na Šehidskom mezarju Kovači jučer je obilježena 20.godišnjica smrti Alije Izetbegovića. Prvi predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine preminuo je na jučerašnji dan 2003. godine.

Cvijeće su položili članovi porodice, brojne delegacije različitih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, predstavnici diplomatskog kora i članovi Stranke demokratske akcije.

 

Delegacija Općine Trnovo i delegacija ispred Općinske organizacije SDA Trnovo položila je cvijeće i odala počast.

Alija Izetbegović (Bosanski Šamac, 8. kolovoza 1925. – Sarajevo, 19. listopada 2003.), bio je bosanskohercegovački političar i islamski aktivist bošnjačkog porijekla, predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine od 1992. do 1996. godine, a potom prvi član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda od 1996. do 2000. godine. Bio je osnivač Stranke demokratske akcije 1990. godine i njen prvi predsjednik do 2001. godine. Jedna je od najznačajnijih i najutjecajnijih bošnjačkih ličnosti 20. stoljeća.

Leave a Comment