Četrdeseta godišnjica 14. zimskih olimpijskih igara

Međunarodni olimpijski komitet 1978. godine, u Atini, odabrao je Sarajevo za organizatora XIV Zimskih olimpijskih igara. U konkurenciji

Međunarodni olimpijski komitet 1978. godine, u Atini, odabrao je Sarajevo za organizatora XIV Zimskih olimpijskih igara. U konkurenciji su bili japanski Sapporo i zajednička kandidatura dva švedska grada Falun i Göteborg. Za 3 glasa smo pobijedili Japan. U organizaciju su utrošena velika sredstva. Pripreme koje su trajale godinama, pored dobro organizovanih igara, kao rezultat imaju izgrađene saobraćajnice, hotelske komplekse kako na planinama (Bjelašnica, Igman, Jahorina), tako i u gradu – sportski centar Zetra, proširena Skenderija, izgrađena naselja Dobrinja i Mojmilo za sportiste, dobili smo gasovod, trolejbuse, žičare, ski liftove…

XIV ZOI su bile održane od 8. do 19. februara 1984. godine, kada je Sarajevo postalo centar svjetskih interesovanja. U programu je bilo alpsko skijanje (Bjelašnica i Jahorina), bob i sankanje (Trebević), hokej i umjetničko klizanje (Zetra i Skenderija), biatlon, nordijsko skijanje i skokovi (Igman).

Na ovim igrama prijavilo se 49 nacionalnih olimpijskih komiteta. U Sarajevo je stigao rekordan broj učesnika. Sarajevo je otvorilo vrata i poželjelo dobrodošlicu svima!

Otvaranje XIV ZOI pratilo je oko 60.000 Sarajlija na stadionu Koševo i oko dvije milijarde ljudi putem malih TV ekrana. Olimpijski plamen upalila je klizačica Sanda Dubravčić.

Posebno oduševljenje je vladalo kada je slovenski alpski skijaš Jure Franko osvojio srebrnu medalju u veleslalomu – prvu medalju koju je Jugoslavija dobila na zimskim olimpijadama.

Jučer je na 23. sjednici Općinskog vijeća Trnovo donesena Odluka kojom, u povodu obilježavanja četrdesete godišnjice 14. zimskih olimpijskih igara u Sarajevu – ZOI 84, u znak priznanja Juri Franku za osvojeno 2. mjesto – srebrnu medalju u disciplini veleslalom, Općinsko vijeće Trnovo, dijelu skijaške staze na Bjelašnici na kojoj je utrka održana daje naziv „Staza Jure Franka“.

Jure Franko - Wikipedia

Jure Franko – Wikipedia

Franka su Sarajlije na skijalištu bodrile s transparentima na kojima je pisalo “Volimo Jureka, više od bureka”.

Zlato je otišlo u Švicarsku, a osvajač je bio Max Julen. Treće mjesto otišlo je u Lihtenštajn osvajaču Andreas Wenzelu.

Na ceremoniji zatvaranja Zimskih olimpijskih igara 19. februara tadašnji predsjednik Međunarodnog organizacionog komiteta Juan Antonio Samaranch je rekao kako je Sarajevo najbolji organizator Zimskih olimpijskih igara do tada u njihovoj historiji.

“Doviđenja, drago Sarajevo”, bile su riječi Samarancha.

Sačuvajmo olimpijski duh Bjelašice i Sarajeva, danas je to glavna poruka, 40 godina nakon Olimpijade u Sarajevu.

 

 

 

Naslovna fotografija-Bjelašnica, februar 1984. godine (Foto: Twitter)

Pin It

Leave a Comment