Potpisani Sporazumi o sufinansiranju

Ministarstvo privrede KS kao i prethodnih godina nastavlja, u saradnji s općinama s područja Kantona Sarajevo, kontinuirano ulaganje

Ministarstvo privrede KS kao i prethodnih godina nastavlja, u saradnji s općinama s područja Kantona Sarajevo, kontinuirano ulaganje u uređenje riječnih korita i u zaštitu od poplava.
Ministar privrede KS Zlatko Mijatović potpisao je danas sprazume o sufinansiranju ovih projekata s načelnicima i predstavnicima sedam sarajevskih općina – Ilidže, Novog Grada, Starog Grada, Hadžića, Trnova, Ilijaša i Novog Sarajeva. Nadzor nad ovim projektima vršit će Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

“Godinama Ministarstvo zajedno s općinama radi na uređenju riječnih korita, radi zaštite od poplava. Generalni cilj je smanjenje plavnog područja uz uređenje rječnih korita, njihovo produbljivanje, regulaciju i čišćenje. Danas smo zaključili sporazume sa sedam općina ukupne vrijednosti od 3,6 KM. Prvenstveno je planirano da to bude, 4,2 miliona KM. Nažalost, s općinom Vogošća danas nismo zaključili sporazum zbog tehničkih nesporazuma. Nadam se da ćemo to realizirati naredne sedmice”, istakao je ministar Mijatović.

Kao novinu u odnosu na prethodne godine u zajedničkom pristupu ovim projektima, ministar Mijatović je spomenuo zajedničko rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, što je inače predstavljalo veliki problem općinama u smislu njihovog izdvajanja iz općinskih budžeta.

“Od svih nadležnih instanci dobili smo potvrdan odgovor da možemo djelovati u ovom smijeru tako da ove godine podržavamo rješavanje ovih odnosa u općinama Ilidža i Ilijaš. Uz ove sporazume, ranije smo aneksirali sporazume iz prethodnih godina za oko tri miliona KM, tako da će ove godine biti izdvojeno ukupno oko 6,6 miliona KM za ovu vrstu programa. Nadamo se da ćemo uspjeti završiti započete projekte od prošle godine, i naravno realizirati planirane projekte za 2024. godinu.

 

Izvor: Vlada KS

Leave a Comment