Obavijest za poljoprivredne proizvođače

Služba za privredu i finansije obavještava poljoprivredne proizvođače o uslovima i mogućnostima ostvarivanja novčanih podsticaja; Poticaj za poljoprivredu-

Služba za privredu i finansije obavještava poljoprivredne proizvođače o uslovima i mogućnostima ostvarivanja novčanih podsticaja;

Poticaj za poljoprivredu- Vlada Federacije

Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva usvojila je Program utroška sredstava s kriterijima raspodjele „Subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima – Poticaj za poljoprivredu“, utvrđenih Budžetom FBiH za 2024. godinu, u iznosu od 175.000.000 KM, što je više za 8,5 miliona KM od prošlogodišnjeg budžeta.

Programom novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2024. godinu povećana su sredstva za poticaje u biljnoj i animalnoj proizvodnji, kao i za mjere u okviru modela ruralnog razvoja i modela ostalih vrsta podrški.

Cjelokupan Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2024. godinu možete pogledati ovdje.


Novčani poticaji – Vlada Kantona Sarajevo

Vlada Kantona Sarajevo je na prijedlog Ministarstva privrede, donijela Odluku o iznosima novčanih podsticaja, minimalnim uslovima za početak proizvodnje, minimalnim uslovima za investiranje i rokovima podnošenja zahtjeva za kalendarsku 2024. godinu.

Za poticaje poljoprivrednoj proizvodnji u 2024. godini predviđena su sredstva u iznosu od 10.000.000 KM.

Navedeno je da su rokovi za dostavljanje potrebne dokumentacije ostali isti kao i prošle godine, dok su iznosi poticaja za sve proizvodnje također isti ili su povećani. Ove godine poseban fokus stavljen je na izgradnju štalskih kapaciteta, pa su tako poticaji po metru kvadratnom novoizgrađenog objekta povećani s prošlogodišnjih 70 KM na 105 KM za neregistrovane kandidate, odnosno s 80 KM na 120 KM za kandidate koji su registrovali svoju proizvodnju kao dodatnu djelatnost i sa 100 KM na 150 KM za registrovane kandidate.

Po pitanju nabavke nove poljoprivredne mehanizacije i priključnih sredstava, u odnosu na prethodnu godinu, uvedeni su dodatni kriteriji, pa je tako ove godine za kupovinu novog traktora snage do 50 KW potrebno imati pet uslovnih grla, a za kupovinu traktora snage preko 50 KW potrebno je ispuniti minimum od 15 uslovnih grla. Ono što je bitno naglasiti jeste da se uslovna grla kumulativno zbrajaju pa tako jedno lice ima mogućnost ostvariti pravo na novčani poticaj ukoliko ukupno ima minimalni broj uslovnih grla koja mogu biti i iz animalne i iz biljne proizvodnje.

Odluku o iznosima novčanih podsticaja pogledajte ovdje.

 

Leave a Comment