Obilježavanje godišnjice pogibije heroja oslobodilačkog rata Mehanić Keme

U petak, 14.06.2024. godine, delegacija Općine Trnovo koju je predvodila predsjedavajuća Općinskog vijeća, Amina Dedić, a u pristustvu

U petak, 14.06.2024. godine, delegacija Općine Trnovo koju je predvodila predsjedavajuća Općinskog vijeća, Amina Dedić, a u pristustvu članova porodice ratnog komandanta Keme Mehanića, članova i predstavnika boračkih udruženja općine Trnovo i Kantona Sarajevo, te brojnih građana, položila je cvijeće na spomen obilježju ovom heroju u mjestu Dujmovska brda općine Trnovo.

Kao neustrašiv borac i komandir voda Odreda Trnovo, Kemo Mehanić herojski je poginuo 16.06.1992. godine na Šestaljevu, kada je pri žestokom napadu neprijatelja,  stao pred tenk i uništio ga. Posthumno je odlikovan ”Zatnim ljiljanom” i ”Policijskom medaljom za hrabrost”, kratko je obrazloženo kroz historijski čas, koji je održao gospodin Edhem Godinjak. Dalje u svom obraćanju gospodin Godinjak navodi da se na današnji dan, zajedno sa njegovom porodicom i saborcima, s ponosom sjećaju komadanta heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata, Mehanić Keme. Također podsjećaju da je zajedno sa njim na današnji dan prije 32 godina svoj život u temelje BiH ugradio i dobitnik Zlatnog ljiljana Zaim Imamović, i mnogi drugi. 

Kantonalni ministar za boračka pitanja Omer Osmanović prisustvovao je danas obilježavanju godišnjice pogibije heroja oslobodilačkog rata. Ovom prilikom ministar Osmanović odao je počast na spomen obilježju, a onda je prilikom svog obraćanja kazao kako voli doći u ove brdske predjele, u predjele općine Trnovo jer su se tu vodile najveće bitke, kao one iz filmova, te je zapazivši prisutnu djecu, pozvao ih da stanu pored njega i tako poslao jednu snažnu poruku o važnosti čuvanja od zaborava naših heroja, upravo prenoseći našu historiju s generacije na generaciju.

– Neka našoj djeci ne budu heroji supermeni i spajdermeni već da znaju za one istinske heroje, neka to budu njihove dajdže, amidže, dede koji su se borili u proteklom ratu koji nas je zadesio, završio je Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Organizator obilježavanja bilo je Udruženje JOB ”Unija veterana” Općine Trnovo, uz finansijsku podršku Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, odnosno Vlade Kantona Sarajevo. Proučen je Jasin i dova, odata počast i položeno cvijeće. Cvijeće su položili – porodica Keme Mehanića, delegacija Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, delegacija Općine Trnovo, delegacija Policijske stanice Trnovo, Savez udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja ”Zlatni ljiljan” i ”Zlatna policijska značka” Kantona Sarajevo, delegacija koordinacije boračkih udruženja Općine Trnovo, delegacija koordinacije boračkih udruženja Kantona Sarajevo, delegacija Udruženja veterani policije Općine Trnovo i delegacija lokalne političke organizacije SDA.

 

 

 

 

 

 

 

Pin It

Leave a Comment