Matične knjige Općine Trnovo – 2017. godina

U protekloj godini pred matičarem Općine Trnovo sklopljeno je 14 brakova Građanski brak, zakonom uređena životna zajednica žene

U protekloj godini pred matičarem Općine Trnovo sklopljeno je 14 brakova

Građanski brak, zakonom uređena životna zajednica žene i muškarca sklapa se saglasnom izjavom pred matičarem. U Općini Trnovo u protekloj godini je 14 parova izreklo svoje sudbonosno „Da“.
Sklapanje braka je jednostavan proces u Općini Trnovo, uz potrebnu, zakonom propisanu dokumentaciju vjenčanje u Općini, i na njenom cjelokupnom teritoriju je dostupno svakim danom. Svi potrebni obrasci za prijavu vjenčanja su besplatni i dostupni na šalter-sali Općine.
Prema socijalnom programu Općine, po prvi put, dakle Budžetom iz 2017. godine dodijeljivana su sredstva za potporu novovjenčanih parova. Općina Trnovo će i u tekućoj 2018. godini novim bračnim parovima davati jednokratnu novčanu pomoć – poklon u iznosu od 500,00 KM. Na ovaj način Općina želi pomoći mladima u zasnivanju porodice.

vjenčanje

Bračni par Pozder: “Mnogo znači bilo kakva pozitivna pažnja…”

U 2017. godini u Općini Trnovo upisano je 19 beba u Matičnu knjigu rođenih

Općina već tri godine obezbjeđuje dodatne naknade porodicama za svako novorođeno djete. Naime, općina je 2015. godine donijela odluku kojom se odobrava isplata novčanih sredstava iz Budžeta Općine za novorođenu djecu u periodu od 12 mjeseci, u iznosu od 50,00 KM mjesečno a koji su upisani u Matičnu knjigu rođenih Općine Trnovo i aktivno žive na teritoriji iste.

bebe

Zakonom o matičnim knjigama koji je stupio na snagu 12. maja 2012. godine uspostavljen je Matični registar koji sadrži podatke iz svih matičnih knjiga. Registar čiji je sastavni dio i Trnovo, uspostavljen je na nivou Općina/Gradova, Kantona i Federacije BiH.
U Matičnom uredu u Općini Trnovo, građani mogu dobiti izvode iz matičnih evidencija rođenih, državljana, vjenčanih i umrlih i iz drugih općina u Federaciji BiH.

Pin It