Godišnjica pogibije Keme Mehanića

Jučer je na spomen-obilježju na Dujmovskim brdima koje je podignuto dvojici heroja – Kemi Mehaniću i Zaimu Imamoviću,

Jučer je na spomen-obilježju na Dujmovskim brdima koje je podignuto dvojici heroja – Kemi Mehaniću i Zaimu Imamoviću, u organizaciji Udruženja JOB ”Unija veterana” Općine Trnovo, obilježeno 29. godina od pogibije Keme Mehanića. Kao neustrašiv borac i komandir voda Odreda Trnovo, herojski je poginuo 16.06.1992. godine na Šestaljevu, kada je pri nadiranju neprijatelja stao pred samohotku i uništio je. Posthumno je odlikovan ”Zatnim ljiljanom” i ”Policijskom medaljom za hrabrost”.

Proučen je Jas'in i dova, odata počast i položeno cvijeće, te održan čas historije. Cvijeće su položili – porodica Keme Mehanića, delegacija Ministarstva za boračka pitanja KS, delegacija Općine Trnovo, delegacija JOB-a ”Unija veterana” KS, delegacija Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja ”Zlatni ljiljan” i ”Zlatna policijska značka” KS, delegacija boračkih udruženja Općine Trnovo i delegacija OO SDA Trnovo.

Čas historije održao je gosp. Edhem Godinjak, a skupu se obratio i pomoćnik ministra za boračka pitanja KS gosp. Osman Smajlović.

Naglašeno je da trebamo biti zahvalni i cijeniti ljude koji nisu žalili vlastiti život da bi zaustavili zlo koje je bujalo, a Kemo je bio jedan od njih.

 

Leave a Comment