BASQUIL BIG TRAIL 2021. godine u Trnovu

U organizaciji Konjičkog kluba Basquil, 10.07.2021. godine pod pokroviteljstvom načelnika Općine Trnovo Ibre Berila, na širem području Ostojića,

U organizaciji Konjičkog kluba Basquil, 10.07.2021. godine pod pokroviteljstvom načelnika Općine Trnovo Ibre Berila, na širem području Ostojića, održano je tradicionlno četrnaesto po redu takmičenje u daljinskom jahanju-enduransu pod nazivom BASQUIL BIG TRAIL 2021 godine. Takmičenje se  bodovalo za Prvo kolo KUP-a FBiH 21, a suđeno je pod iskusnim okom Zakira Bećara.

U trci na 60 km učestvovali su najspremniji jahači Federacije BiH, a najbolji je bio Dino Falan iz konjičkog kluba Basquil, koji je jahao na konju Kamalu, sa vremenom od 3 sata i 37 minuta i 30 sekundi, a trku je završio u spektakularnom finišu. Drugoplasirani je bio Peljto Mihrad sa grlom Hamad, a kao treći cilj je prošao Dževad Dedović koji  je jahao Zaida.

Održana je i trka BASQUIL SMALL TRAIL  na stazi dugoj 40 km, a trku je završila jedino Adna Burek na El Hambri, u vremenu 2:50,10 h.

Kvalifikacijsku trku od 40 km sa ograničenom brzinom uspješno su savladali: Emir Mršo sa grlom Orhan, Samra Mazić i grlo Princes, i Emin Delibašić sa grlom Nar.

Najmlađi jahači su svoju sreći okušali na kvalifikacijskoj trci od 20 km, i uspješno je završili: Iman Krupalija sa Sansal, Tina Perović sa grlom  Calypso, Ajiša Ćosović sa Farrah, Ena Mujčinović sa grlom Maša i Irma Salihović sa Lunom.

Na takmičenju su pored organizatora kk Basquil učestvovali između ostalih kk Vilenjak, kk Appaloosa i kk Visoko.

Daljinsko jahanje (endurance) je takmičenje u izdržljivosti konja i jahača na kome se testira usklađenost brzine i izdržljivosti, istovremeno se utvrđuje takmičarevo poznavanje tempa, način kretanja i sposobnosti u trci kros-kantri tipa. Službeno se smatra da je daljinsko jahanje postala sportska disciplina 1950. godine. Cilj je proći dugačku stazu u prirodi u što kraćem vremenu, a da pri tome jahač ne iscrpljuje konja preko norme.

Mnogobrojni ljubitelji konja, mogli su uživati kako u prelijepoj prirodi Trnova, tako i u ljepoti i snazi konja.

         

Pin It

Leave a Comment