Danas 29. godišnjica Prvog korpusa ARBiH

U organizaciji Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, danas je nizom aktivnosti obilježena  29. godišnjica formiranja Prvog korpusa

U organizaciji Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, danas je nizom aktivnosti obilježena  29. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije RBiH, u znak sjećanja na sve branitelje Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Položeno je cvijeće i odata počast šehidima i poginulim borcima Armije RBiH na mezarju Kovači, Alipašina džamija i Stadion, te na groblja Lav, Sveti Josip i Sveti Marko.

Počast su odale i položile cvijeće brojne delegacije svih nivoa vlasti, predstavnici boračkih udruženja i organizacija, između ostalih i delegacija Općine Trnovo, te predstavnici boračkih udruženja sa područja općine Trnovo.

Prvi korpus Armije RBiH sa sjedištem u Sarajevu formiran je ratne 1992. godine u okviru početne reorganizacije i okrupnjavanja brojnih novonastalih patriotskih jedinica, jedinica teritorijalne odbrane i rezervnog sastava MUP-a RBiH, na prijedlog tadašnjeg načelnika Štaba vrhovne komande Oružanih snaga RBiH, a po odluci Vrhovne komande (Predsjedništvo RBiH) i njenog predsjednika Alije Izetbegovića.
Prvi korpus je dao ogroman doprinos odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine u minulom ratu. Od pripadnika Prvog korpusa Armije RBiH, 472 su nosioci najvišeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“, 29 pripadnika je odlikovano najvišim državnim priznanjima od Predsjedništva RBiH i 19 pripadnika ratnim priznanjem „Srebreni štit“. Za doprinos odbrani grada Sarajeva i BiH, Prvom korpusu Armije Republike BiH dodijeljena je kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 2010. godine.

Svim poginulim borcima-braniteljima pravoslavne i katoličke vjeroispovijesti jutros je upriličen  parastos u Staroj pravoslavnoj crkvi na Baščaršiji, te misa zadušnica u crkvi Svetog Ćirila i Metodija.

Svečana akademija održat će se na mezarju Kovači sa početkom u 17:00 sati, uz intoniranje himne, prigodan govor, postrojavanje počasnog voda, te učenje Fatihe i Jasin dove. Planirano je i postrojavanje veterana prvog korpusa Armije RBiH i djece boraca. Nakon postrojavanja, u 18:00 sati svečana akademija će se nastaviti amfiteatru Memorijalnog kompleksa Kovači.

Pin It

Leave a Comment