Putujući vrtić u Trnovu

Caritas Švicarske od maja 2018. godine aktivno sarađuje s JU “Djeca Sarajeva” na implementiranju projekta “Predškolsko obrazovanje za

Caritas Švicarske od maja 2018. godine aktivno sarađuje s JU “Djeca Sarajeva” na implementiranju projekta “Predškolsko obrazovanje za svu djecu” – PEACH.

Putujući vrtić se realizira u Kantonu Sarajevo na 10 lokacija, kako bi se svoj djeci osigurale jednake šanse i mogućnosti za pohađanje obaveznog predškolskog programa.

Vrtići ovakvog tipa aktivni su od kraja 2020. godine, a u skladu s tim, iz javne ustanove “Djeca Sarajeva” su pozvali roditelje da upišu djecu u Putujući vrtić. Kako je navedeno, projekt je izuzetno dobro prihvaćen. Putem ovog programa kod djece će se razvijati dodatne vještine, te kroz igru i struktuirane aktivnosti omogućiti razvoj interesovanja za učenje i istraživanje.

Autobus potreban za realizaciju projekta nabavljen je uz sufinansiranje Caritasa Švicarska i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS, a relizacija projekta u prva tri mjeseca je finansirana od Caritasa Švicarska uz podršku Vlade Švicarske i Lihtenštajna, dok se nastavak aktivnosti finansira iz Ministarstva.

U Trnovu se osmero djece prijavilo za ovaj program, te će im nakon završenog biti dodijeljena Uvjerenja.

“Djeca su sretna, ovo im je nešto potpuno novo, sviđa im se ideja da se sve to dešava u jednom velikom busu zapravo. Igrat će se, družiti, a nadam se i nešto naučiti”, rekla je majka jednog dječaka.

 

Autor: Ajla Lindov

Pin It

Leave a Comment