Potpisan Sporazum o dodjeli finansijskih sredstava Vatrogasnom društvu Trnovo

Odlukom Vlade Kantona Sarajevo, iz Budžeta KS  za ovu godinu izdvojeno je 550.000 KM za materijalnu pomoć dobrovoljnim

Odlukom Vlade Kantona Sarajevo, iz Budžeta KS  za ovu godinu izdvojeno je 550.000 KM za materijalnu pomoć dobrovoljnim vatrogasnim društvima na području Kantona.

Sporazum o raspodjeli ovih sredstava potpisao je u petak direktor  Kantonalne uprave civilne zaštite Dženan Brkanić, na sastanku sa načelnicima i predstavnicima općina, na čijem području djeluju ova vatrogasna društva, a putem kojih će im sredstva biti dodijeljena.

Kriteriji za dodjelu i iznos sredstava su brojnost pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava, područje koje pokrivaju, kao i broj intervencija na godišnjem nivou, kako samostalnih, tako i zajedničkih intervencija sa pripadnicima Profesionalne vatrogasne brigade.

S obzirom na to da važeći zakoni ne omogućavaju direktni prenos sredstava dobrovoljnim vatrogasnim društvima, sredstva će im biti transferisana putem lokanih zajednica.

“Ova sredstva su zaista od velike pomoći i značajna su sa aspekta sigurnosti, zaštite od požara i spašavanja. Planirana su u približno istom iznosu i u budžetu za narednu godinu”, istakao je direktor Brkanić.

Pomoćnik načelnika, Esad Velić koji je predstavljao Općinu Trnovo na ovom sastanku, istakao je da će sredstva u iznosu od 50.000,00 KM biti dodijeljena dobrovoljnom vatrogasnom društvu Trnovo, koje će ova značajna sredstva utrošiti u tehničko opremanje i sprovođenje planiranih projektnih aktivnosti.

Veliki je značaj vatrogasne službe u ruralnim ali i turističkim sredinama općine Trnovo, iz razloga jer su ovakva područja često požarno ugrožena zbog šumovitosti, zapuštanja obradivih površina, uslijed visokih temperatura praćenih vjetrom, te povećane cirkulacije ljudi i izletnika u turističkoj sezoni. Uloga i značaj Vatrogasnog društva i njihove dobre opremljenosti dokazala se i u periodu nedavnih poplava.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Foto: Arhiv Općine

Ajla Lindov

Leave a Comment