Odobrena privremena izmjena režima saobraćaja na Bjelašnici

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo odobrilo je kompaniji “Debos” privremenu izmjenu režima saobraćaja na saobraćajnici Babin Do – Štinji

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo odobrilo je kompaniji “Debos” privremenu izmjenu režima saobraćaja na saobraćajnici Babin Do – Štinji Do na Bjelašnici, a radi izvođenja radova na demontaži krana. Rješenje se odnosi na period od 6. do 13. januara 2022. godine u terminu od 07:00 do 16:00 sati, izuzimajući dane vikenda.

Privremena izmjena sastoji se od obustave saobraćaja na dionici kolovoza na kojem se izvode radovi demontaže, osim vozila izvođača radova, stanara i vlasnika privrednih objekata u pojasu saobraćajnice, koji će biti sukcesivno propuštani do svojih parcela svakog punog sata dok traje obustava. Također, izuzeta su i vozila iz člana 125. i 126. Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH.

Izvođač radova je dužan postaviti svu saobraćajnu signalizaciju i opremu definiranu dostavljenim elaboratom, uz dopunu da sva signalizacija mora biti opremljena svjetlosno emitujućim elementima koji će biti uključeni za sve vrijeme izvođenja radova. Dio kolovoza na kojem se izvode radovi obavezno je zaštititi korištenjem armirano-betonskih ograda.

Između ostalog, podnosilac zahtjeva dužan je osigurati nesmetan i siguran prolaz pješaka i njihovu zaštitu, postaviti propisane znakove, a gradilište nakon isteka vremena obustave saobraćaja obavezno osigurati armirano-betonskim elementima i uspostaviti redovan režim odvijanja saobraćaja. Također, izvođač ne smije ostavljati saobraćaj bez nadzora, a izmjenu režima treba provesti uz saglasnost pravnih lica koja se nalaze u zoni radova, a čiji bi rad eventualno mogao biti ometen ovom izmjenom.

 

 

 

Izvor: Vlada KS

Leave a Comment