Opcina Trnovo

Općina Trnovo finansira gradnju spomenika Zaimu Imamoviću u Goraždu

U petak, 11. februara 2022. godine, načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović, potpisali su

U petak, 11. februara 2022. godine, načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović, potpisali su sporazum o izgradnji spomen obilježja legendarnom komadantu Zaimu Imamoviću u gradu na Drini.

Općina Trnovo prepoznala je značaj izgradnje ovog spomen obilježja, te će u ove svrhe izdvojiti 90.000 KM, što je većina sredstava potrebnih za realizaciju projekta, a gradnja spomenika planirana je u centru grada, u ulici koja nosi ime legendarnog komandanta.

– Kao načelnik Trnova uvijek sam osjećao neku odgovornost ne prema Goraždu, već prije svega prema Zaimu Imamoviću, čovjeku koji je dobar dio svog života odnosno rata 1992 – 1995. proveo u Općini Trnovo na čijoj teritoriji je i poginuo. Osjećam odgovornost ja kao načelnik ali i svi borci Prve bošnjačke brigade, prema tom čovjeku jer znamo kako se sve dešavalo i da je rahmetli Zaim poginuo pored našeg našeg komandanta, jer su bili metar jedan od drugog, jedan je ranjen drugi je poginuo – kazao je načelnik Ibro Berilo.

Naglasio je da je Općina Trnovo projekat izgardnje spomenika spremna potpuno finansirati, ukoliko se ukaže potreba.

– To je nešto što ne smijemo zaboraviti i moramo nešto učiniti. Mi smo riješili da izgradnju spomenika i sami isfinansiramo. Sada smo po ovom sporazumu planirali 90.000 KM ali ako tender bude i više mi ćemo ga sami isfinansiratii jer to je naš odnos prema rahmetli Zaimu Imamoviću, da pokažemo da mi iz Trnova ne gledamo gdje su granice općine, nego gdje je granica BiH – istakao je načelnik Berilo

Napomenuo je  da svake godine iz budžeta Općina Trnovo izdvaja 500.000 KM pomoći drugima jer, kako je kazao, spada u red razvijenih općina.

– Danas sigurno imamo najveći budžet po glavi stanovnika na Balkanu, a možda i u Evropi i tu smo da radimo i gradimo. Isto smo udaljeni od Goražda i Sarajeva i uvijek je problem tih nadležnosti i viših nivoa vlasti, ali svi moramo više raditi zajedno ne samo na ovakvim već i drugim projektima, u interesu građana, boračke populacije, da sačuvamo našu mladost i imanja i da ne idemo u veće gradove. Mi smo uvijek spremni da pomažemo i u prilici smo da možemo – dodao je načelnik Trnova.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović uz zahvalnost Općini Trnovo koja je prepoznala značaj ovog projekta, najavio je da će on uskoro biti prezentovan javnosti.

– Gospodin Berilo pokazao je zaista jednu veličinu kada je izrazio spremnost da finansira ovaj projekat, u kojem će simbolično učestvovati i Grad Goražde i BPK. Projekat izgradnje spomenika procijenjen je na 100.000 KM ali tačan iznos, bit će poznat nakon okončanja potrebne procedure. Radovi će početi nakon usvajanja gradskog budžeta i izbora najpovoljnijeg ponuđača, te izrazio nadu da će biti otvoren uz 18. septembar, Dan oslobođenja Goražda i BPK – izjavio je Imamović.

U razgovoru načelnika Berila sa premijerkom BPK Goražde Aidom Obuća otvorena je i mogućnost za nove zajedničke projekte.

– Prije svega naš zajednički interes je da poboljšamo putnu infrastrukturu. Možemo udruživati sredstva kako bi zajednički aplicirali kod Federalnog ministarstva za izbjegla i raseljena lica, a sve u cilju povezivanja povratničkih naselja koja se protežu duž granice BPK Goražde i općine Trnovo – istakla je Aida Obuća, premijerka BPK Goražde.

Dogovoreno je i da općina Trnovo finansijski pomogne neodržive općine u BPK Goražde Ustikolinu i Praču. Obje imaju godišnji transfer od BPK Goražde ali to nije dovoljno da bi se u značajnijoj mjeri održao život u ovim pasivnim krajevima.

Sastancima u gradskoj upravi i BPK Goražde prisustvovao je i vršilac dužnosti federalnog ministra za boračka pitanja Mirza Terzo koji je tom prilikom potvrdio dobru saradnju sa lokalnim vlastima i najavio da će se nastaviti podrška programima obilježavanja značajnih datuma na ovim prostorima.

Pin It

Leave a Comment