Dodjela plastenika

Otvoren je javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu plastenika od 100m2 sa sjemenskim materijalom, sistemom za navodnjavanje

Otvoren je javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu plastenika od 100m2 sa sjemenskim materijalom, sistemom za navodnjavanje i dodatnom opremom.

Naime, Općina Trnovo u saradnji sa nevladinom organizacijom Muslim Aid Association raspisuje Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjele 20  plastenika. Riječ je o projektu za „Ekonomsko osnaživanje socijalno ugroženih osoba i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima“ kojima su osigurana sredstva uz 20% vlastitog učešća.

Pravo učešća na pomenutom projektu imaju socijalno i materijalno ugrožene i mlade osobe, koje imaju prebivalište na području Općine Trnovo, a koji posjeduju vlastito poljoprivredno zemljište ili je zemljište u vlasništvu članova uže porodice, kao i zemljište ustupljeno na korištenje ili u zakup u neposrednoj blizini stambenog objekta u kojem stanuju.

  • Kada uzmemo u obzir raspoložive zemljišne resurse i potencijale Općine Trnovo jako je poražavajuća činjenica koliko je neiskorištenih obradivih površina. Poznata nam je i činjenica da su posljednjih par godina cijene sjemenskog materijala ali i mnoge druge okolnosti bile nepovoljnije za poljoprivrednike, dok s druge strane pokazatelji poput vrijednosti proizvodnje i produktivnosti su u porastu u posljednje dvije godine. Mislim da je i pandemija uz sve probleme koje je uzrokovala ojačala svijest o važnosti domaće proizvodnje.

U našoj lokalnoj zajednici vodimo brigu o problemima poljoprivrednika, novim zakonima, strategiji poljoprivrede i planovima, trudimo se uvijek imati konstruktivnu razmjenu mišljenja sa proizvođačima. Sretan sam zbog saradnje sa nevladinom organizacijom Muslim Aid Association, mislim da je ovo jedan jako dobar projekat, raspisali smo javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjele 20  plastenika od 100 m2 sa sadnim materijalom, sistemom za navodnjavanje i dodatnom opremom koji će biti postavljeni na području općine Trnovo. Ovim projektom cilj nam je i potaknuti upravo biljnu proizvodnju, jer je u našoj općini, nakon što smo u decembru isplatili direktne novčane poticaje evidentno da je animalna proizvodnja daleko više zastupljena, istakao je Općinski načelnik.

Ovim povodom Služba za privredu i finansije Općine Trnovo obavještava sve korisnike Registra poljoprivrednih gazdinstava i Registra klijenata, da su prema  Pravilniku o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar klijenata sva poljoprivredna gazdinstva obavezna od 1. januara do 31. marta 2022. godine izvršiti ažuriranje podataka, odnosno prijavu promjena na svom poljoprivrednom gazdinstvu, jer to predstavlja preduslov za ostvarivanje prava na podsticaje u oblasti poljoprivrede, kao i opći uslov za prijavu na gore pomenuti javni poziv.

 

Ajla Lindov

 

Javni poziv

Vezani članci

Pin It

Leave a Comment