Napreduje nastavak radova na rekonstrukciji regionalnog puta Gornja Grkarica-Šabići- Sinanovići

Kako bi se stvorili uvjeti za razvoj turističkih potencijala olimpijskih planina Bjelašnice i Igmana, vrlo važno mjesto zauzima

Kako bi se stvorili uvjeti za razvoj turističkih potencijala olimpijskih planina Bjelašnice i Igmana, vrlo važno mjesto zauzima i izgradnja, odnosno poboljšanje putne infrastrukture. Prethodnih par godina se realizira projekat rekonstrukcije regionalnog puta Gornja Grkarica – Šabići- Sinanovići (R960), koji povezuje olimpijske planine Igman i Bjelašnicu sa naseljima Šabići i Sinanovići, a preko Visočice i sa Glavatičevom u općini Konjic.

Na ovu saobraćajnicu su vezani lokalni putevi koji povezuju brojna bjelašnička sela: Pervize, Ozimine, Žiliće, Podvornice, Bobovicu, Umoljane, Elezoviće, Rakitnicu, Lukavac, Brda i Milišiće, te čuveni Lukomir na teritoriji općine Konjic. Igman, Bjelašnica, kanjon Rakitnice i Visočica su izuzetno bitni resursi za razvoj svih vidova turizma, a ova saobraćajnica ih povezuje.

Upravo zbog značaja ove putne komunikacije pristupilo se njenoj rekonstrukciji, zapravo kako smo već naveli ovo je nastavak radova na ovom regionalnom pravcu, u prošloj građevinskoj sezoni radovi su izvedeni na dionici Meki do – Kolijevka, ove godine nastavak radova je na dionici od propusta na Kolijevci do naselja Lukavac. Trenutno se izvode radovi drenaže  i zamjene podtla.

Cilj je rekonstrukcijom poboljšati elemente puta, te izvršiti zamjenu postojeće kolovozne konstrukcije, riješiti pitanje odvodnje i poboljšati sigurnosni aspekt.

Vrijednost radova iznosi 730.000,00 KM, finansijer radova je Direkcija za puteve Kantona Sarajevo, a radove na ovoj dionici puta izvodi firma Grakop iz Kiseljaka.

Ovaj projekat je od izuzetnog značaja sa strateškog i ekonomskog aspekta.

Ajla Lindov

Leave a Comment