“Sarajevo-šume” vrše sječu šume u zoni vodozahvata

Građani naselja Godinja obratili su se Općini Trnovo sa informacijom da Kantonalno javno preduzeće ”Sarajevo-šume” d.o.o Sarajevo vrši

Građani naselja Godinja obratili su se Općini Trnovo sa informacijom da Kantonalno javno preduzeće ”Sarajevo-šume” d.o.o Sarajevo vrši sječu šume na području južno od sela Godinja, odnosno na sjevernim obroncima Treskavice, tačnije na području gdje se nalazi izvor rijeke Željeznice.

Na ovom području se nalaze dva vodozahvata, prvi je kaptaža jednog lokalnog vodovoda pod nazivom ”Točilo”, a drugi je veliki vodovod ”Bijeli potok” čija je izgradnja u toku. Plan je da se vodovodom ”Bijeli potok” napaja kompletno područje Mjesne zajednice Trnovo, kao i dio općine gdje se nalaze Doma zdravlja Trnovo, Općina Trnovo, Hitna pomoć, Policijska stanica, Vatrogasna stanica, stambene zgrade i naselje sa privatnim kućama. Općina Trnovo je krenula sa realizacijim tog plana i vodovod je u izgradnji, a napajati će vodom naselja – Godinja, Trebečaj, Deseci, Brutusi, Lisovići, Pendičići, Gračanica, urbani dio Trnova i Kisjelice.

Građani navedenih naselja izražavaju negodovanje zbog navedene sječe šume jer smatraju da će njenom realizacijom biti ugroženi navedeni vodozahvati. Pored toga navode da bi bili ugroženi i narušeni i drugi prirodni resursi, uz bojazan da može doći do erozije tla i drugih negativnih posljedica. Područje gdje se vrši sječa je do sada važilo za biser netaknute prirode i stanište divljih životinja i brojnih vrsta ptica.

Apeluju da se preduzmu mjere u cilju zaštite navedenog područja, kako ne bi došlo do negativnih posljedica i nepopravljive štete koja bi otežala život ljudi na ovom području. Naglašavaju također, da nemaju ništa protiv toga da se sječa šume vrši planski i na lokacijama gdje se ne ugrožava vodozaštitna zona.

Pin It

Leave a Comment