Olakšice za mlade u Kantonu Sarajevo

Vlada Kantona Sarajevo će i ove budžetske godine, putem Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite

Vlada Kantona Sarajevo će i ove budžetske godine, putem Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, subvencionirati rješavanje stambenog pitanja mladih sredstvima u iznosu do 10.000 KM.

Subvencije će biti dodijeljene za kupovinu stana ili kuće ili izgradnju kuće ili stana na području Kantona Sarajevo.

Kako je najavio resorni ministar Enver Hadžiahmetović, javni poziv mladima biće raspisan u narednih 10 dana. U njemu će biti navedeni uslovi koje kandidati moraju ispunjavati za ostvarivanje prava na subvenciju, kriteriji za bodovanje, kao i postupak podnošenja zahtjeva i utvrđivanja liste reda prvenstva kandidata za subvencioniranje.

Vlada Kantona Sarajevo će i ove budžetske godine, putem Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, subvencionirati rješavanje stambenog pitanja mladih sredstvima u iznosu do 10.000 KM.

Po njegovim riječima, rješavanje stambenog pitanja mladih pored pitanja zaposlenja je najsloženije i najznačajnije egzistencijalno pitanje, naročito u aktuelnoj ekonomskoj situaciji kako u Bosni i Hercegovini tako i u Kantonu Sarajevo.

Pored toga, Kanton Sarajevo će u ovoj budžetskoj godini subvencionirati dio zakupa stana ili kuće na području Kantona Sarajevo mladima u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, sredstvima u iznosu od 200 KM za period od šest mjeseci.

Ova odluka je donesena na jučerašnjoj sjednici Vlade KS, na prijedlog Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Javni poziv mladima za dodjelu ove subvencije, sa uvjetima i kriterijima, po najavi resornog ministra Envera Hadžiahmetovića, također će biti raspisan u narednih 10 dana.

„Ovo je jedan od načina kojim nastojimo pomoći i mladima koji nisu kreditno sposobni i nemaju mogućnost da kupe stan, te riješe svoje stambeno pitanje u postojećoj ekonomskoj situaciji, u uslovima visoke nazaposlenosti, visokih cijena stanova i kamatnih stopa na stambene kredite kod banaka”, kazao je ministar Hadžiahmetović.

I ova odluka odnosi se na osobe starosne dobi od 18 do 38 godina iz razloga što se u postojećoj ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini teže zapošljavaju, a time i teže opredjeljuju za stupanje u bračnu ili vanbračnu zajednicu.

Izvor: Vlada KS

Leave a Comment