Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u MZ Trnovo

Crveni križ Trnovo u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu Federacije BiH danas, 5. Augusta 2022. godine, u

Crveni križ Trnovo u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu Federacije BiH danas, 5. Augusta 2022. godine, u period od 12 do 15 sati u prostorijama Crvenog križa općine Trnovo organizovali su akciju dobrovoljnog darivanja krvi.

Cilj svake od ovih akcija je obezbijediti doze krvi, kao i podizanje svijesti o potrebi za sigurnom krvlju i ohrabrivanje pojedinaca da doniraju krv, kako bi krv bila dostupna za sve kojima je potrebna.

Akciji su se odazvali brojni darivatelji krvi.  Najčešće su to naši redovni darivatelji, koji to već rade na desetine puta, ali među njima su i oni koji su danas krv darovali po prvi puta. Najavili su da će se akcijama darivanja krvi odazivati i dalje jer su svjesni da tim činom spašavaju ljudske živote.

Turistička sezona u punom je jeku, a potrebe za krvi i krvnim pripravcima i dalje su kontinuirane i povećane, kao i inače u ljetnom razdoblju.

Temperature su visoke, nesreće su, nažalost, stalno prisutne, stoga su i zalihe krvi najčešće smanjene. Potreban je kontinuirani dnevni priljev doza krvi koje život znače jer medicinski zahvati i hitna stanja ne mogu  se odgoditi.

Unatoč sezoni godišnjih odmora, naši redovni darivatelji krvi ovdje iz Trnova pronašli su vrijeme za odlazak na akciju darivanja krvi kako bi nekome spasili život ili zdravlje.

Podsjećamo da samo jedna darovana doza krvi može spasiti tri života!

Ajla Lindov

Pin It

Leave a Comment