Izgradnja pješačkog mosta na šetnici- Jarčev most

  Općina Trnovo finansirala je izgradnju pješačkog mosta na šetnici od hotela Maršal do izletišta Javorov do. Ukupna

 

Općina Trnovo finansirala je izgradnju pješačkog mosta na šetnici od hotela Maršal do izletišta Javorov do. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosila je 54.627,30 KM. Uklonjen je postojeći drveni most na šetnici, te izrađen i postavljen novi drveni most, sa kamenim zidovima kao osloncima drvenog, hrastovog mosta dužine 24 metra.

  • Iskolčen je most i zaobilaznica za odmorište, uklonjeno nisko rastinje na dijelu zaobilaznice radi izrade same zaobilaznice u širini od 2 metra, te je izrađeno pristupno stepenište od kamenih i drvenih elemenata. Projekat uključuje i ugradnju drvenih klupa na ovom potezu prema odmorištu, kao i ugradnju drvenih korpi za odpadke, istakli su izvođači radova.

Izletište Javorov do, koje zaista sada već predstavalja cjelovitu turističku destinaciju povezano je upravo ovom šetnicom sa Babinim Dolom, te je kako za vrijeme ljetne sezone tako i zimske dosta posjećena, veliki broj turista i domaćih posjetilaca koji dođu na Bjelašnicu odluči šetati kroz šumu do Javorovog dola. Podsjećamo ovom šetnicom se dolazi i do dobro poznate pećine Klokočevica.

Ugodna šetnica koja spaja Bjelašnicu i Javorov do idealna je za šetnju, vožnju biciklom i jogging. Tiha i šumovita, ova se staza nekada zvala Jarčev put, otuda i Jarčev most. Naime, prema davnim pričama mještana koji su obrađivali livade nedaleko od ovog mosta, na jednoj stijeni su izjutra viđali velikog jarca. Po tome su te livade dobile naziv Jarčev kamen, pa je tako i ovaj kameni pješački most dobio naziv po pomenutom jarcu.

Nastavljamo projekte koje znače razvoj i rast turizma na području općine Trnovo, jer tako možemo očekivati nove investicije i zapošljavanje, istaknuo je u ovom povodu Općinski načelnik.

 

 

Ajla Lindov

 

Pin It

Leave a Comment