Uspješna prva godina plasteničke proizvodnje

Općina Trnovo je u saradnji sa nevladinom organizacijom Muslim Aid Association u februaru mjesecu tekuće godine raspisala javni

Općina Trnovo je u saradnji sa nevladinom organizacijom Muslim Aid Association u februaru mjesecu tekuće godine raspisala javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu 20 plastenika. Riječ je o projektu za „Ekonomsko osnaživanje socijalno ugroženih osoba i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima“ kojima su osigurana sredstva uz 20% vlastitog učešća.
Pravo učešća na pomenutom projektu imale su socijalno i materijalno ugrožene i mlade osobe, koje imaju prebivalište na području općine Trnovo, a koji posjeduju vlastito poljoprivredno zemljište ili je zemljište u vlasništvu članova uže porodice, kao i zemljište ustupljeno na korištenje ili u zakup u neposrednoj blizini stambenog objekta u kojem stanuju.
Nakon potpisanih ugovora sa 20 krajnjih korisnika sa područja općine Trnovo u aprilu je održana edukacija na temu plasteničke proizvodnje. Većina korisnika se tek ovom prilikom susreću sa ovom vrstom proizvodnje, tako da im je održana edukacija omogućila osnovno znanje za upotrebu plastenika, danas nakon što smo obišli neke od njih, zasigurno možemo tvrditi da je iza njih uspješna prva godina plasteničke proizvodnje.

– Ovaj projekat pružio je uslove za moguće samozapošljavanje nezaposlenih i socijalno ugroženih osoba, penzionera i njihovih članova porodice. Uspješnom plasteničkom proizvodnjom, sa malo ulaganja će moći ostvariti prihode i obezbijediti egzistenciju za svoju porodicu, istakli su predstavnici ovog projekta. Ovom prilikom iz komisije su kazali kako je za većinu korisnika i oni koji nisu zadovoljili uvjete javnog poziva najveći problem bio nedostatak prostora u blizini kuće i udaljenost ostalih parcela.

Opće poznata činjenica da naročito posljednjih godina zbog klimatskih promjena sve je teže uzgajati sezonsko povrće na otvorenom pa mnogi pribjegavaju proizvodnji u zaštićenim prostorima.
Uzgoj povrća u plastenicima za mnoge poljoprivrednike je nedosanjani san, s obzirom da postavljanje jednog plastenika površine 100 metara kvadratnih košta oko 2.000 do 2.500 KM. Zahvaljući organizaciji Muslim Aid-a brojne općinske uprave na prostoru naše zemlje su imale mogućnost doniranja plastenika u svrhu zbrinjavanja ugroženih kategorija društva, izbjeglica, žena. Sretni smo da smo mi jedna od tih uprava i ovakvi projekti su uglavnom realizirani kroz javne pozive sa ili bez ličnog sufinansiranja. Zahvaljujući ovakvim vrstama donacija, mnogo porodica je ostvarilo dodatni izvor prihoda, što je u današnjem vremenu itekako korisno, istakli su iz Službe za privredu Općine Trnovo.

– Odlučili smo se na ovaj korak, cilj nam je uspješna i profitabilna proizvodnja sa kvalitetnim proizvodima. Prva godina u plasteničkoj proizvodnji je ubjedljivo najteža, ali mi smo zadovoljni, imamo svoje organsko povrće..sada mi je jasno zašto je potrebno da bude u blizini kuće, jer iskreno znam po desetak i više puta doći do plastenika u toku dana, tako da je blizina kuće ogromna prednost. Kada je u pitanju plasman proizvoda, većinom smo prodavali prijateljima, komšijama, poznanicima..kazala nam je vlasnica plastenika iz naselja Godinja, te kazala kako je slijedeća etapa jesenje oranje, čime na površinu iznosimo iz tla sjeme korova i štetnike koji se pod utjecajem niskih zimskih temperatura uništavaju. Zaoravamo žetvene ostatke koji svojom razgradnjom obogaćuju tlo. Izmrzavanje pooranog tla tijekom zime omogućuje dobru pripremu tla za sjetvu u proljeće, objasnila je.

Kod jedne od korisnica, u naselju Dujmovići u plasteniku uspješno raste lubenica i kivano, poznato tropsko voće.

 

Ajla Lindov

Pin It

Leave a Comment