Jedinstveni registar seoskih domaćinstava i ruralne turističke ponude

Ministarstvo privrede KS predstavilo je brošuru „Seoski turizam u Kantonu Sarajevo“, koja zapravo čini jedinstveni registar seoskih domaćinstava

Ministarstvo privrede KS predstavilo je brošuru „Seoski turizam u Kantonu Sarajevo“, koja zapravo čini jedinstveni registar seoskih domaćinstava i ruralne turističke ponude. Općina Trnovo sa svojim potencijalom i ponudom kada je u pitanju seoski turizam se definitivno ističe u Kantonu Sarajevo.

Tokom protekle i početkom 2022. godine, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo u saradnji s Regionalnom razvojnom agencijom za Bjelasicu, Komove i Prokletije iz Crne Gore realiziralo je projekt “Ruralni turizam za planinske destinacije”. Ovaj projekt je realiziran s ciljem jačanja ponude i usluga ruralnog turizma na područjima oko zaštićenih zona i prirodnih atrakcija.

Ministarstvo privrede provelo je prošle godine javni poziv na osnovu kojeg su seoska domaćinstva i gazdinstva ostvarila pravo na učešće u ovom programu. Jedan od ciljeva tog programa je i kreiranje jedinstvenog registra seoskih domaćinstava koji je svojesvrstan vodič za sve turiste, kako strane tako i domaće, te niz drugih promotivnih materijala.

„Ulaskom u partnerstvo prekogranične saradnje, naš cilj je bio iskoristiti sredstva Europske unije kako bismo omogućili našim seoskim domaćinstvima kvalitetne edukacije, jačanje kapaciteta njihovih domaćinstava, ali i promociju koja će im omogućiti bolju poziciju na tržištu. Naš glavni cilj je očuvati postojeća radna mjesta, ali i otvoriti mogućnosti za nova radna mjesta, a ruralni turizam ima potencijal koji nije dovoljno iskorišten i svakako tu prednost želimo iskoristiti“, kazao je u ovom povodu ministar privrede Adnan Delić.

Registar domaćinstava koja su učestvovala u ovom projektu predstavlja ne samo vodič turistima, nego i zbirku u kojoj je na jednom mjestu sve: od naših prelijepih planina, tradicionalnih rukotvorina do prirodnih kozmetičkih proizvoda i tardicionalne bosanske kuhinje.

Brošura „Seoski turizam“ je dvojezična, a dostupna je u printanoj formi u Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo, te u PDF izdanju na web stranici Ministarstva privrede Kantona Sarajevo.

Možete pogledati ovdje.

Brošura je dostupna i kao aplikacija za android i IOS uređaje.

 

 

 

Vlada Kantona Sarajevo

 

Ajla Lindov

Leave a Comment