Realizacija projekta: Poslovno-sportski centar

Poslovno-sportski centar smješten je na površini od 11,21 hektara, na nadmorskoj visini od oko 1300 m, u blizini

Poslovno-sportski centar smješten je na površini od 11,21 hektara, na nadmorskoj visini od oko 1300 m, u blizini Babinog dola, centra sportsko-rekreativne zone planine Bjelašnica.

Ovaj urbanistički projekat sadrži izgradnju višenamjenskih objekata sa infrastrukturnim sadržajima. Podijeljeni su na izgradnju objekata koje direktno finansira Općina Trnovo, te na objekte koji su apartmanske namjene.
Objekti u direktnom finansiranju Općine su dvorana, Relax centar i Administrativni objekat Općine Trnovo.

Pomoćnik Općinskog načelnika Osman Smječanin u svojoj izjavi govori o realizaciji ovog značajnog i velikog projekta, koji će u mnogome doprinijeti razvoju i unapređenju sporta na prostoru općine Trnovo kao i u Kantonu Sarajevo.

  • Sportska dvorana povezana je i sa relax centrom u kojem je planirana gradnja bazena i saune sa svim sadržajima koji su potrebni za trening sportaša koji budu gostovali na ovom lokalitetu. Na ovaj objekat se veže i hotel koji prema planu broji 96 kreveta sa svim sadržajima, te administrativna zgrada Općine u kojoj će biti smještena kompletna administracija Općine.
  • Što se tiče samih igrališta, vrše se pripreme za izgradnju terena za rukomet, odbojku, mali fudbal i košarku.
  • Iduća godina je i godina u kojoj ćemo započeti radove sa travom, odnosno višenamjenskim terenom koji će biti u funkciji za trenažni proces samih sportaša u zimskom periodu. Ono što će ostati za 2024. godinu jeste tribina i sitni detalji koji se ne budu završili u ovom periodu.
  • Što se tiče infrastrukture u objektu, urađeni su svi zemljani radovi na izgradnji saobraćajnice, tamponiranje, riješen je dio odvodnje u trupu saobraćajnice položena je fekalna i kišna kanalizacija. Fekalna kanalizacija priključena na postojeći kolektor Bjelašnica – Igman, u saradnji sa VIK-om, koji su i izvršili priključak.
  • Kišni kolektor je završen separatorom koji je ugrađen na samom izlazu sportskog centra. Urađeni su temelji za javnu rasvjetu i ovih dana će početi montaža stubova i svjetiljki. Položen je dio gasovoda u glavnoj saobraćajnici u saradnji sa Sarajevo gasom, kako bi se stvorili uslovi za obezbjeđenje zagrijavanja na prirodni gas.
  • Postavljene su i trafostanice uz centar.
  • Uz glavnu saobraćajnicu gdje se grade sami apartmanski objekti dodijeljeno je zemljište i data dozvola za postavljanje nove trafostanice. Cjelokupan kompleks u narednom periodu će biti adekvatno snadbjeven električnom energijom.
  • Dovedena je voda u sami kompleks, koja je u nadležnosti javnog preduzeća Trnovo, pojedini objekti su već priključili na postojeću mrežu.
  • Što se tiče izgradnje infrastrukture ona je 80% završena i ono što budemo mogli da završimo u ovoj građevinskoj zoni, nastojat ćemo barem onaj prvi sloj asfalta kako bi ljudima koji završavaju objekte omogućili adekvatan pristup i održavanje u toku zimske sezone, rekao je Osman Smječanin.

 

 

 

 

Ajla Lindov

Leave a Comment