Umoljani među 14 najljepših sela Bosne i Hercegovine

Koncept Najljepša sela pokrenulo je francusko udruženje Les Plus Beaux villages de France 1981. godine. Njegova misija je

Koncept Najljepša sela pokrenulo je francusko udruženje Les Plus Beaux villages de France 1981. godine. Njegova misija je očuvanje, unaprijeđenje i promocija prirodnog i kulturnog naslijeđa ruralnih područja, s ciljem doprinosa njihovom ekonomskom razvoju.

Koncept je proširen stvaranjem Federacije najljepših sela na svijetu u gradu Gordesu u Francuskoj. Prvi sastanak okupio je nacionalne mreže najljepših sela Francuske, Belgije, Italije, Japana i Španije. Ovaj koncept kasnije su usvojile i druge zemlje kao što su Njemačka, Švicarska, Japan i Liban.

Nakon provedenog javnog poziva i procedure odabira, u maju 2022. godine USAID-ov Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) odabrao je Udruženje za razvoj ruralnog turizma u BiH Alterural kao nosioca koncepta Najljepša sela Bosne i Hercegovine.

Uz tehničku podršku projekta USAID Turizam, Alterural je definirao kriterije za odabir, povelju kvaliteta i metodologiju za inicijativu Najljepša sela Bosne i Hercegovine te formirao Komisiju za kvalitet koju sačinjavaju stručnjaci iz oblasti arhitekture, kulturnog i prirodnog naslijeđa, geologije i ruralnog razvoja kako bi se odmah pristupilo evaluaciji pristiglih prijava.

Nakon kompletiranja procesa evaluacije, odabrano je prvih 14 sela koja će biti uvrštena u listu Najljepša sela Bosne i Hercegovine.

Dodjela ove oznake predstavlja početak trajne saradnje između Udruženja Alterural i odabranih sela. Uz podršku projekta USAID Turizam, stručnjaci Udruženja Alterural od sada će biti na raspolaganju za davanje preporuka u oblasti zaštite kulturnog i prirodnog naslijeđa i razvoja održive turističke ponude, te pokrenuti zajedničke akcije odabranih sela za rješavanje zajedničkih problema i izazova, te promoviranje članstva u ovoj grupaciji. Udruženje Alterural će podržati planirane obuke i aktivnosti izgradnje kapaciteta, kao i promociju odabranih sela.

Glavni ciljevi projekta Najljepša sela Bosne i Hercegovine su:

• Očuvati bosanskohercegovačka sela prepoznavanjem njihove prirodne i kulturne baštine i sugeriranjem politika očuvanja lokalnim zajednicama

• Promovirati bosanskohercegovačka sela podizanjem svijesti o njihovim prirodnim ljepotama i jedinstvenom kulturnom naslijeđu

• Razvijati bosanskohercegovačka sela jačanjem njihove prisutnosti na lokalnoj i evropskoj turističkoj karti i doprinijeti socio-ekonomskom razvoju ruralnih područja

• Ponuditi nove ekonomske prilike i alternativu odlasku mladih iz ruralnih područja

Među 14 sela uvrštenih u listu najljepših sela Bosne i Hercegovine je i selo Umoljani, Općine Trnovo. Misteriozno selo nad kojim bdije legendarni zmaj, vodenice i čarobne šetnje duž Studenog Potoka. Umoljani su već postali veoma poznata destinacija za sve ljubitelje prirode.

 

Na završnom događaju jučer, održanom u organizaciji Udruženja za razvoj ruralnog turizma “Alterural”, u prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH dodijeljeni su Certifikati za 14 najljepših sela.

– Sretni smo da je selo Umoljani ispunilo kriterije, i dobilo ovaj certifikat, koji definitivno zaslužuje. Selo Umoljani je historijsko područje, bogato kulutno-historijskim naslijeđem, sa prekrasnim krajolicima i prirodnim ambijentom, na nadmorskoj visini od preko 1300 m. Drago nam je da smo prepoznali vrijednost uključivanja u ovaj projekat, hvala USAID-u i Alterural, sigurna sam da će ovo u velikoj mjeri doprinijeti razvoju turizma naše lokalne zajednice, istakla je u izjavi za medije stručna saradnica za informisanje Općine Trnovo.

 

Najljepša sela Bosne i Hercegovine-USAID TURIZAM

 

Pin It

Leave a Comment