Za uređenje riječnih korita u Kantonu Sarajevo do sada utrošeno oko polovice iznosa – Općina Trnovo u potpunosti realizovala svoje projekte

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo je za kandidirana 24 projekta lokalnih samouprava i Gradske uprave obuhvaćena Programom uređenja riječnih

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo je za kandidirana 24 projekta lokalnih samouprava i Gradske uprave obuhvaćena Programom uređenja riječnih korita druge kategorije i zaštite od poplava za 2022. godinu izdvojilo 4.658.580 KM. Do sada je utrošeno nešto manje od polovice tog iznosa.

„Od aprila do danas ukupna realizacija ovog Programa je 49 posto, odnosno općine su realizirale projekte u vrijednosti 2.291.853,23 KM. S obzirom na to da je nekoliko projekata u završnoj fazi realizacije, očekujemo da će ukupna realizacija biti nešto više od 50 posto. Nažalost, projekti koji su značajni za zdraviju okolinu nisu realizirani, a jedan od takvih dugoočekivanih je i uređenje riječnog korita Lepenica za koji smo planirali 300.000 KM“, izjavio je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.

Ministarstvo je Program uređenja riječnih korita za 2022. godinu pripremilo već u martu, a sporazumi s načelnicima općina potpisani su početkom aprila ove godine, čime su se obavezali da će do kraja godine realizirati projekte za koje su im odobrena sredstva. Prema riječima načelnika iz mjeseca aprila ove godine Ministarstvo privrede i resorni ministar u pravom su trenutku osigurali sredstva za uređenje riječnih korita jer, kako su tada istakli, ostaje dovoljno vremena da se neophodne procedure završe kako bi realizacija projekata mogla početi već u junu kada su vodostaji rijeka najniži i samim tim pravo vrijeme za izvođenje radova.

Prema podacima kojima Ministarstvo raspolaže u ovom trenutku, općine Trnovo i Centar u potpunosti su realizirale svoje projekte, odnosno Općina Trnovo završila je uređenja korita rijeka Rakitnice, Crne rijeke i Krsinje, te projekte uređenja suhih (povremenih) potoka Omenik, Kramari i Lukavac, kao i hitne intervencije na bujičnim vodotocima, te realizirala cjelokupni iznos od 680.000 KM, dok je Općina Centar završila prvu fazu uređenja korita rijeke Sušice i povukla također cjelokupan predviđeni iznos od pola miliona maraka.

(Izvor: vlada.ks.gov.ba)

Leave a Comment