Postavljeni kontejneri za e-otpad u Općini Trnovo

Po osnovu prijave Općine Trnovo na Javni poziv, objavljen putem web stranice www.zeos.ba, te u skladu sa napravljenom

Po osnovu prijave Općine Trnovo na Javni poziv, objavljen putem web stranice www.zeos.ba, te u skladu sa napravljenom analizom Općina Trnovo dobila je jedan ovakav kontejner.

Princip donošenja odluke za odobrenje broja e-kontejnera zasnivao se na analizi da li u općinama već postoje e-kontejneri za e-otpad, raspoloživih sredstava, te na osnovu broja stanovnika.

  • Prilikom odabira cilj nam je bio da omogućimo svim građanima Federacije Bosne i Hercegovine pravilno odlaganje u općinama u kojima trenutno ne postoje e-kontejneri, pa je stoga odobreno postavljanje e-kontejnera u svim prijavljenim općinama, a zbog velikog broja općina smanjen je broj e-kontejnera po općini, izjavili su iz Zeosa.

Od općina kao partnera se očekuje prijedlog lokacija i saglasnost nadležne službe kojom se odobrava postavljanje e-kontejnera, što je Općina Trnovo ispunila, te će u narednim danima uslijediti potpisivanje memoranduma o saradnji između Općine i društva ZEOS eko-sistem d.o.o.

Kontejner za e-otpad postavljen je na Babinom Dolu pored pomoćnog objekta hotela “Maršal”.

Na osnovu postavljenih e-kontejnera u toku godine za koje će ZEOS eko-sistem obezbijediti besplatno pražnjenje, informisanje stanovništva i zbrinjavanja e-otpada, biti će izvršena analiza sakupljenih količina e-otpada i efikasnosti e-kontejnera, te će se u skladu sa tim donositi naredne odluke u vezi povećanja broja infrastrukture za odvojeno sakupljanje e-otpada.

 

 

 

A.L

Leave a Comment