Općinski načelnik i ministar Bečarević potpisali ugovor vrijedan 693.792 KM za projekte iz oblasti komunalne infrastrukture

Nakon što je Vlada Kantona Sarajevo nedavno usvojila Program utroška sredstava prikupljenih po osnovu vodnih naknada za 2023.

Nakon što je Vlada Kantona Sarajevo nedavno usvojila Program utroška sredstava prikupljenih po osnovu vodnih naknada za 2023. godinu, jučer je ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Almir Bečarević s načelnicima sarajevskih općina potpisao ugovore o dodjeli sredstava, u ukupnom iznosu od 8.167.179 KM koji će biti raspoređeni prema svim jedinicama lokalne samouprave u KS.

“Projekti iz oblasti vodosnabdijevanja, kanalizacione mreže i odvodnje otpadnih voda predstavljaju nastavak započetih aktivnosti, kao i početak novih projekata koji imaju za cilj poboljšanje snabdijevanja vodom, smanjenje gubitaka vode, rekonstrukciju kanalizacione mreže i bolju odvodnju otpadnih voda na području Kantona Sarajevo. Ovim programom je definisan popis odabranih projekata koji Kanton realizuje sa općinama, kao i način i praćenje njihove realizacije. Ovogodišnja izdvajanja predstavljaju nastavak zajedničke prakse i udruživanja sredstava Kantona i općina, kako bi snabdijevanje pitkom vodom uz regulaciju odvodnje otpadnih voda bilo dostupno svim stanovnicima Kantona Sarajevo”, naglasio je ministar Bečarević.

Resorno Ministarstvo je podržalo projekte, bilo da su oni tek krenuli ili predstavljaju nastavak već započetih, a sve u skladu sa iskazanim potrebama općina i finansijskim mogućnostima Kantona, imajući u vidu iznos prikupljenih sredstava iz vodnih naknada.

U općini Trnovo sredstva od 400.000 KM biće usmjerena za izgradnja vodovoda Pandurica – Proskok. Nastavak izgradnje vodovoda Pandurica-Šiljak podržat će se 36.424 KM, a nastavak izgradnje centralnog vodovoda MZ Trnovo sa 257.300 KM. Ukupno će Općina Trnovo za ove namjene dobiti 693.792 KM.

Načelnici općina su iskazali zahvalnost resornom ministrstvu i Vladi KS u davanju konkretnog finansijskog doprinosa u ovim projektima, čija je primarna svrha da svi stanovnici Kantona Sarajevo dobiju pristup pitkoj vodi i riješe pitanje odvodnje otpadnih voda.

Izvor: Vlada KS

Leave a Comment