Dan sjećanja na ubijenu djecu Goražda

U okviru Dana sjećanja na djecu ubijenu tokom opsade Goražda od 1992. do 1995. godine danas je na

U okviru Dana sjećanja na djecu ubijenu tokom opsade Goražda od 1992. do 1995. godine danas je na platou Centra za kulturu, pored spomenika najmlađim žrtvama agresije, izveden performans u kojem je učestvovalo nekoliko stotina mališana.

Učenici osnovnih i srednjih škola najprije su na Mostu Alije Izetbegovića upriličili performans, kojim su odali počast 149. djece ubijene u Goraždu u periodu 1992.-1995. godina. Izgovaranjem svakog pojedinačnog imena djeteta i simboličnim polaganjem ruže na đačke klupe, koje su nakon performansa ostale prazne, željeli su ukazati na velliki broj nedužno stradale djece u ratu 1992.-1995.

Cvijeće je položila i odala počast i delegacija Općine Trnovo.

Naime, Odlukom Gradskog vijeća 14. maj se ove godine po prvi put obilježava kao Dan sjećanja na ubijenu djecu Goražda, a manifestacija pod nazivom “Dani otpora” je počela još jučer tradicionalnim pohodom „Tragom drinskih brigada“ čime je obilježena 31. godišnjica formiranja drinske brigade Armije R BiH. U okviru manifestacije njeguje se sjećanje na legendarnog komandanta Zaima Imamovića i saborce koji su dali veliki doprinos u odbrani Goražda i Bosne i Hercegovine.

 

A.L.

Leave a Comment