Realizovan projekat planinarenja

U organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, a uz koordinaciju JU “Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja

U organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, a uz koordinaciju JU “Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo” dana, 22.5.2023. godine, okončana je realizacija značajnog i korisnog projekta planinarenja. Cilj je osigurati interesovanje i zadovoljstvo kod učenika naročito sa ovih područja kojima je planina u neposrednoj blizini.

Školu planinarstva su pohađali učenici VII razreda, koji su nakon teoretske edukacije u školama u organizovanim izletima izvršili obilazak tri planine: Igman (22.03.2023.), Trebević (27.04.2023.) i Bjelašnica (22.05.2023). Ovim aktivnostima, kroz pomenuta tri pohoda učenici su prošli malu školu planinarstva i imali priliku da nauče osnovne planinarske korake i steknu znanja vezana za boravak u prirodi  i planinama.

Realizacija praktičnog dijela izleta povjerena je Planinarskim vodičima i Učiteljima planinarstva PS FBiH na uređenim planinarskim stazama.

Vremenski uslovi na terenu bili su povoljni uz djelimično otežavajuće okolnosti kretanja što je inače sastavni dio planinarenja.

Značajnu i direktnu podršku vođenja i dodatne edukacije na terenu imao je nastavnik  sporta, tjelesnog odgoja Leka Zejnil koj je prethodno dao osnove učenicima o planinarenju uopšte.

 

 

 

A.L

 

Leave a Comment