Obilježena 31. godišnjica ”Dani otpora u Mjesnoj zajednici Delijaš”

Na centralnom spomen-obilježju u Delijašu, jučer je obilježena 31. godišnjica ”Dani otpora u MZ Delijaš”, kao podsjećanje na

Na centralnom spomen-obilježju u Delijašu, jučer je obilježena 31. godišnjica ”Dani otpora u MZ Delijaš”, kao podsjećanje na prvi organizovani otpor agresiji na Bosnu i Hercegovinu na području ove Mjesne zajednice.

Domaćin obilježavanja, uz finansijsku podršku Općine Trnovo bilo je Udruženje Jedinstvena organizacija boraca ”Unija veterana” Općine Trnovo”. Godišnjici su prisustvovali predstavnici Općine Trnovo, predstavnici boračkih udruženja Općine Trnovo i Kantona Sarajevo, pripadnici boračke populacije, porodice šehida, učenici OŠ ”Zaim Kolar” Dejčići, te brojni građani i gosti.

U okviru manifestacije proučen je Jasin i dova za sve šehide sa područja ove MZ, kao i za sve umrle pripadnike Armije i MUP-a RBiH, te je izvedena ilahija. Čas historije održao je Zakir Imamović, uz podsjećanje na ratna dešavanja 1992. godine na području Crnorječkog kraja, te je podcrtan značaj samog obilježavanja.

Odata je počast svim poginulim i umrlim pripadnicima Armije i MUP-a RBiH sa područja MZ Delijaš, koji su branili Trnovo i Bosnu i Hercegovinu. Cvijeće su položile delegacije – Općine Trnovo, Koordinacije boračkih udruženja Općine Trnovo i Veterana policije Općine Trnovo.

Poruka obilježavanja je da treba pamtiti događaje i sjećati se onih koji su dali svoje živote za odbranu domovine, kako se zlo koje nam se desilo tih 90-tih godina ne bi ponovilo.

Leave a Comment