Potpisan Memorandum o razumjevanju

Jučer je u kabinetu Općinskog načelnika potpisan Memorandum o razumijevanju između Općine Trnovo i Udruženja za razvoj ruralnog

Jučer je u kabinetu Općinskog načelnika potpisan Memorandum o razumijevanju između Općine Trnovo i Udruženja za razvoj ruralnog turizma u BiH ”Alterural”.

Potpisnici su načelnik Ibro Berilo i direktorica Udruženja Alterural, Sarah Devisme.

Svrha ovog Memoranduma je uspostavljanje suradnje za selo Umoljane koje je ispunilo kriterije i kome je dodijeljen status nosioca oznake ”Najljepša sela Bosne i Hercegovine”, kako bi naglasili zajedničke napore u cilju daljeg rada na očuvanju, razvoju i promociji inicijative „Najljepša sela Bosne i Hercegovine“ na domaćem i međunarodnom tržištu.

Selo Umoljani nagrađeno je ozakom „Njljepša sela Bosne i Hercegovine“ s obzirom na njegove jedinstvene karakteristike. Kroz projekat, selo Umoljani je opisano kao misteriozno selo nad kojim bdije legendarni zmaj, vodenice i čarobne šetnje duž Studenog Potoka. Umoljani su već odavno veoma poznata destinacija za sve ljubitelje prirode i cilj je promovirati turistički potencijal ovog sela ali uz samo selo i šireg područja općine Trnovo. Projekat podrazumjeva i rad na očuvanju prirodne, kulturne i nematerijalne baštine u selu Umoljani, te podsticaj na obrazovanje lokalnih sudionika za razvoj ove destinacije, rad na privlačenju turista, kao i na unaprjeđenju lokalne ekonomije kroz poticanje turizma i zbog toga su ovakve aktivnosti važne za razvoj lokalne zajednice, složili su se sudionici sastanka.

Ovom prilikom Općini Trnovo uručen je certifikat.

Leave a Comment