Održan sastanak službenika za mlade

Kvalitet života i mogućnosti mladih u lokalnim zajednicama uveliko ovise o značaju koje općine pridaju mladima, ali i

Kvalitet života i mogućnosti mladih u lokalnim zajednicama uveliko ovise o značaju koje općine pridaju mladima, ali i postojanju osobe koja će imati posredničku funkciju između lokalne uprave/vijeća, mladih i odraslih, te osiguravati odgovarajuću podršku mladima. Prateći moderne trendove zemalja Europske unije i važnost mladih za svaku lokalnu zajednicu, sve veći broj općina u sistematizaciji radnih mjesta ima i službenika/cu za mlade.

U cilju unapređenja saradnje između službenika za mlade na području Kantona Sarajevo, u prostorijama Općine Ilijaš održan je sastanak službenika za mlade jedinica lokalne samouprave sa područja ovog kantona, kojem su prisustvovali predstavnici općina Hadžići, Trnovo, Novo Sarajevo, Centar, Novi Grad, Ilidža i Ilijaš.

Na sastanku je razgovarano o mehanizmima politika prema mladima, ali i važnosti informisanja mladih o aktivnostima koje se provode u njihovim općinama te promociji službenika/ca za mlade. Sastanak je organizovan na inicijativu stručne savjetnice za obrazovanje, pitanja mladih i NVO sektor Općine Ilijaš Enise Mešetović, koja je istakla značaj kontunirane saradnje između službenika za mlade, ali i razmjene primjera dobrih praksi koje postoje u svim općinama na području Kantona Sarajevo.

„Službenici za mlade su najvažnija spona između lokalnih vlasti i mladih, a samim tim i između obrazovnih ustanova, udruženja mladih i svih drugih mehanizama, koji rade sa mladima i za mlade. U tom kontekstu naša uloga je od izuzetnog značaja, kao i aktivnosti koje realizujemo svakodnevno, a sve u cilju poboljšanja položaja mladih. Danas smo razgovarali i o mnogobrojim izazovima sa kojima se susrećemo u radu sa mladima, ali i predstavili mnogobrojne primjere dobrih praksi koje provodimo u našim općinama. O tome se vrlo malo govori u javnosti te se najčešće ističu negativne stastistike“, kazala je Mešetović.

“Drago nam je što smo otpočeli niz sastanaka službenika za mlade, a inicijatorica je bila Enisa Mešetović iz Općine Ilijaš. Dogovorili smo kvartalno zasjedanje kako bismo razmijenili iskustva, dobre prakse, primjere i mehanizme rada sa mladima. Budući sastanci će nam dobro doći da općine koje nemaju razvijene mahanizme preuzmu dobre prakse od općina koje ih primjenjuju. Općina Hadžić prati rad Općine Ilijaš na polju rada sa mladima, jer ste primjer dobre prakse u Federaciji BiH. Želimo ići vašim stopama i raduje nas naša buduća saradnja te vas očekujemo i u Općini Hadžići”, kazala je Mirela Dupovac viša saradnica za pitanje mladih u Općini Hadžići.

Prisutni predstavnici općina na kraju su se složili da će nastaviti saradnju, razmjenu prakse i iskustava, ali i mogućnosti realizacije zajedničkih projekata, a sve u cilju pružanja podrške mladima.

 

 

 

Izvor: Općina Ilijaš

Leave a Comment