Asfaltirana dionica na Babinom Dolu

Okončan je projekat asfaltiranja ceste prema Štinjem Dolu, gdje je u oktobru mjesecu pristupljeno izvođenju radova kako bi

Okončan je projekat asfaltiranja ceste prema Štinjem Dolu, gdje je u oktobru mjesecu pristupljeno izvođenju radova kako bi sve ulice koje su u planu za ovu godinu bile asfaltirane i pružale bolje uslove. Radovi su obuhvatili potez od kružnog toka na Babinom Dolu do tehničke baze, gdje je nakon pripremnih, što je podrazumjevalo obilježavanje i detaljno geodetsko iskolčenje na terenu projektovanih slivnika sa spajanjem u izvedeni primarni cjevovod, uslijedilo pripremanje podloge za asfaltiranje i asfaltiranje navedene dionice u dužini od 680 metara.
Radi se o saobraćajnici u punom profilu sa dvije saobraćajne trake. Pored asfaltiranja, neophodno je bilo rješavati i odvodnju oborinskih voda, koje u slučaju padavina izazivaju oštećenja, kako saobraćajnica, tako i okolnih objekata. Investitor projekta je Općina Trnovo, za šta je iz Budžeta izdvojila oko 700.000,00 KM. Izvođač radova je kompanija Demus d.o.o. iz Sarajeva.

– Izgrađena je nova prometnica iza tih zgrada, a povezuje novoizgrađenI hotel i apartmansko naselje sa kružnim tokom na Babinom Dolu. Proširena su parkirališta, napravljeno najbolje moguće rješenje, vjerujem da će sve izgledati mnogo ljepše kada se realizuje još i plan da se zelene površine koje su nastale ovim radovima prigodno urede postavljanjem nove hortikulture i uređenjem postojeće, kazao je izvođač radova.

 

Središte Bjelašnice, Babin Do svakim danom poprima moderniji izgled, a cilj je dobro razvijena infrastruktura, s modernim trgovima i brojnim sadržajima.
U užem središtu Babinog dola aktualni su radovi koji će donijeti značajne promjene, a taj će dio općine Trnovo poprimiti drugačije, uređeno i privlačno obilježje. Takav zaključak nameće se nakon već završenih radova te onih koji su u tijeku i onih koji se pripremaju i ubrzo će početi. Trenutačno pozornost privlači projekat Poslovno-sportskog centra, ali svakako možemo reći da su u Trnovu u toku opsežni radovi na uređenju općine. Općinski načelnik Ibro Berilo kaže kako je Poslovno sportski centar na površini od 11,21 hektara, generacijski projekt.

 

Ajla Lindov

Leave a Comment